Historische Vereniging Voorst

H.V.V.

Geplande activiteiten

Mediabank
Klik op de afbeelding

Activiteiten binnenkort

1 sept
Historische wandeling Duistervoorde
Datum zo, 14:30 - 16:00

Historische wandeling Duistervoorde

Zondag 1...

14 sept
Open Monumentendag 2024
za, 08:00 - 18:00

Open Monumentendag 2024

Dit wordt jaar...

Trefpunt Duistervoorde 

Iedere tweede woensdag van de maand tussen 10.00 uur en 12.00 uur is in trefpunt Duistervoorde een historische ochtend met elke keer een ander door de deelnemers aangegeven thema. De ochtend wordt verzorgt door de Historische Vereniging Voorst.

Historische wandeling Twello

Vanaf 1 maart 2024 organiseert de HVV historische wandelingen rondom de oude Brink van het dorp Twello voor groepen. De maximale groepsgrootte is twaalf personen. Vertrek vanuit de bibliotheek, de kosten bedragen € 40- per groep.

Hiervoor kunt u contact opnemen met; 06-44151287.

Historische wandeling Duistervoorde      

Zondag 1 september is in het buurtschap Duistervoorde een Historische wandeling. Duistervoorde is een karakteristiek stukje Twello met de beeld bepalende Martinuskerk. Een stukje Twello dat lange tijd in bezit is geweest van adelijke families en dat nauw verweven is met de katholieke parochie. Het oude buurtschap kent een eeuwenlange rijke historie. De wandeling start om 14.30 uur op het kerkplein, duurt ongeveer anderhalf uur en eindigt met een bezichtiging van de kerk.

Alt Text

Cultuurhistorische Atlas Voorst

Cultuurhistorische atlas Voorst is uit. Dit is een Erfgoed Atlas, waarin vanuit het verre en dichtbije verleden de wordingsgeschiedenis wordt verteld van wat nu onze prachtige gemeente Voorst is. Een boek van ca. 410 pagina’s vol met verhalen, foto’s, illustraties en kaarten, boek is nu beschikbaar.

Foto van de week

Uit het archief

Image

Reacties op de foto:
info@historischeverenigingvoorst.nl
of telefoon op:
dinsdag of woensdag 0571 277090

Studieruimte gesloten

De studieruimte en het kantoor van de Historische Vereniging Voorst is van 15 juli tot en met 12 augustus gesloten vanwege de zomervakantie.

Voor ophalen van het boek: ‘VOORST! cultuurhistorische atlas’, kunt u mailen naar info@historischeverenigingvoorst.nl.

Nog geen atlas?

U kunt het boek nog steeds bestellen, maar ook kopen op het kantoor van Voorster Nieuws.

"Jij moet het doen"

Met deze woorden ongeveer eindigde het gesprek waarin de heer Crompvoets gevraagd werd voorzitter te worden van de op te richten Oudheid Kundige Vereniging (OKV). Er werd gezegd: “We hebben iemand nodig die goed papieren kan lezen en de mensen kan toespreken”.

Door Ineke van der Vegte-van Asselt

Lees meer

Het is niet pluis in Voorst

Volksverhalen en volksvertellingen zijn aleeuwen oud. Ze werden tijdens de langewinteravonden bij het haardvuur generatie op generatie aan elkaar doorverteld. Wonderlijke verhalen, soms met een kern van waarheid, die naarmate de eeuwen voorbij slopen steeds meer een mystieke inhoud kregen. De waarheid was al lang niet meer te achterhalen en vooral angstige personen zagen daarin dan ook duivels, spoken en geesten. 

Door Milly Westerhuis

Lees meer

Boerderij de Dernhorst

Op de plek waar tot voor kort de kwekerij van Schoneveld Breeding stond, heeft vroeger boerderij de Dernhorst gestaan. Er is nog een foto bewaard gebleven uit 1887 waarop de boerderij fraai is afgebeeld. Aan de rechterkant van de foto is de aangebouwde landheers- of lanterskamer zichtbaar. De eigenaar van de boerderij verbleef hier regelmatig in de zomerperiode. In de winter verbleef men liever in de stad Deventer. De meest eenvoudige lanterskamer was in feite niet meer dan een bijkamer in de boerderij . . . . . 

Door Jan Groenenberg

Lees meer

Familie Harmsen op de Stakenberg

Opa Hendrik Harmsen was de eerste boer uit onze familie op de Stakenberg. Mijn vader Gerrit Jan was een jaar of 10 oud toen mijn opa in 1917 vanuit een kleine boerderij in Vorden met zijn gezin richting de Poll is getrokken. Een broer van mijn opa woonde al op landgoed de Poll. Toen boerderijde Bremte vrijkwam wilde mijn opa graag verhuizen naar de Bremte. Daar was de grond namelijk iets beter dan bij de Stakenberg. De Bremte was ook iets groter, 30hectare, de Stakenberg ruim 26 hectare. Maar de familie Van Weede (eigenaren van de Poll . . . . . 

Door Elsbeth Volker

Lees meer

Terwolde

CAV-Twello

In het spoor van de bevrijding - Wilp

Bezoekers- en Studieruimte

Studieruimte Historische Vereniging Voorst
Postadres: Postbus 170, 7390 AD Twello
Bezoekersadres: Dorpsstraat 11a
Ingang aan de Dorpsdwarsstraat
Geopend: dinsdag van 9:00 tot 16:00 uur, woensdag en donderdag 09:00 tot 12:30 uur (graag op afspraak).
Telefoon: 0571-277090
E-mailadres: info@HistorischeVerenigingVoorst.nl

Oonk
Horstink
Bril
KriebelZ

Login Formulier

Sponsoren

Horstink

 

e-Boekhouden.nl