Historische Vereniging Voorst

H.V.V.

Historische wandeling

Vanaf 1 maart 2024 organiseert de HVV historische wandelingen rondom de oude Brink van het dorp Twello voor groepen. De maximale groepsgrootte is twaalf personen. Vertrek vanuit de bibliotheek, de kosten bedragen € 30- per groep.

Hiervoor kunt u contact opnemen met; 06-44151287.

Mediabank
Klik op de afbeelding

Activiteitenkalender

ma di wo do vr za zo
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
Alt Text

Cultuurhistorische Atlas Voorst

In het voorjaar van 2024 komt de Cultuurhistorische Atlas Voorst uit. Dit wordt een Erfgoed Atlas, waarin vanuit het verre en dichtbije verleden de wordingsgeschiedenis wordt verteld van wat nu onze prachtige gemeente Voorst is. Een boek van ca 350 pagina’s vol met verhalen, foto’s, illustraties en kaarten.

Lees meer
Alt Text
Inschrijven voor het boek kan tot 2 maart met korting, bij voorinschrijving betaalt u € 29,90 daarna € 34,90

Inloopmiddag Historische Vereniging Voorst.

Image

Bent u geïnteresseerd in wie uw voorouders waren, hoe ze leefden en waar ze woonden, dan bent u van harte welkom op onze inloopmiddagen in de Bibliotheek aan het Marktplein, Twello. Vrijwilligers van onze vereniging staan klaar om vragen te beantwoorden of u verder te helpen met uw eigen genealogisch onderzoek. Hebben uw voorouders gewoond in Voorst, dan kunnen wij u wellicht ook behulpzaam zijn bij het zoeken naar hun woonadres. In onze uitgebreide fotocollectie zijn veel foto’s van families en hun huisvesting. Het kan u verrassen! Een informatieblad is beschikbaar waarin is aangegeven hoe u ook thuis kunt zoeken naar foto’s op adres of locatie via onze internetsite www.historischeverenigingvoorst.nl

Bent u in het bezit van foto’s of documentatie van uw familie, dan kan dat belangrijk zijn als aanvulling van ons archief. Foto’s, albums en documenten kunnen wij scannen en blijven uw eigendom. Een uitgebreid bestand van ‘bidprentjes’ maakt deel uit van onze genealogische collectie. Ook hier is veel informatie te vinden, vooropgesteld dat zij kerkelijk gezind waren. Heeft u zelf nog bidprentjes, deze willen we graag kopiëren. Op de inloopmiddag bent u in de gelegenheid om een deel van onze foto’s in te zien. Mappen met foto’s van de sportverenigingen V&K, Voorwaarts en Wilhelmina Terwolde zullen op de eerste inloopmiddag ter inzage liggen.

Ook over onze activiteiten zoals de dorpswandelingen en lezingen vindt u meer informatie. De inloopmiddagen zijn op 25 januari, 15 februari, 21 maart, 18 april, 16 mei en 20 juni tussen 14.00 en 16.00 uur. Heeft u bijzondere vragen over een onderwerp, geef deze dan vooraf door via ons mailadres:  info@historischevereningvoorst.nl

Image

Foto van de week

Uit het archief

Image

Reacties op de foto:
info@historischeverenigingvoorst.nl
of telefoon op:
dinsdag of woensdag 0571 277090

"Jij moet het doen"

Met deze woorden ongeveer eindigde het gesprek waarin de heer Crompvoets gevraagd werd voorzitter te worden van de op te richten Oudheid Kundige Vereniging (OKV). Er werd gezegd: “We hebben iemand nodig die goed papieren kan lezen en de mensen kan toespreken”.

Door Ineke van der Vegte-van Asselt

Lees meer

Het is niet pluis in Voorst

Volksverhalen en volksvertellingen zijn aleeuwen oud. Ze werden tijdens de langewinteravonden bij het haardvuur generatie op generatie aan elkaar doorverteld. Wonderlijke verhalen, soms met een kern van waarheid, die naarmate de eeuwen voorbij slopen steeds meer een mystieke inhoud kregen. De waarheid was al lang niet meer te achterhalen en vooral angstige personen zagen daarin dan ook duivels, spoken en geesten. 

Door Milly Westerhuis

Lees meer

Boerderij de Dernhorst

Op de plek waar tot voor kort de kwekerij van Schoneveld Breeding stond, heeft vroeger boerderij de Dernhorst gestaan. Er is nog een foto bewaard gebleven uit 1887 waarop de boerderij fraai is afgebeeld. Aan de rechterkant van de foto is de aangebouwde landheers- of lanterskamer zichtbaar. De eigenaar van de boerderij verbleef hier regelmatig in de zomerperiode. In de winter verbleef men liever in de stad Deventer. De meest eenvoudige lanterskamer was in feite niet meer dan een bijkamer in de boerderij . . . . . 

Door Jan Groenenberg

Lees meer

Familie Harmsen op de Stakenberg

Opa Hendrik Harmsen was de eerste boer uit onze familie op de Stakenberg. Mijn vader Gerrit Jan was een jaar of 10 oud toen mijn opa in 1917 vanuit een kleine boerderij in Vorden met zijn gezin richting de Poll is getrokken. Een broer van mijn opa woonde al op landgoed de Poll. Toen boerderijde Bremte vrijkwam wilde mijn opa graag verhuizen naar de Bremte. Daar was de grond namelijk iets beter dan bij de Stakenberg. De Bremte was ook iets groter, 30hectare, de Stakenberg ruim 26 hectare. Maar de familie Van Weede (eigenaren van de Poll . . . . . 

Door Elsbeth Volker

Lees meer

Terwolde

CAV-Twello

In het spoor van de bevrijding - Wilp

Bezoekers- en Studieruimte

Studieruimte Historische Vereniging Voorst
Postadres: Postbus 170, 7390 AD Twello
Bezoekersadres: Dorpsstraat 11a
Ingang aan de Dorpsdwarsstraat
Geopend: dinsdag van 9:00 tot 16:00 uur, woensdag en donderdag 09:00 tot 12:30 uur (graag op afspraak).
Telefoon: 0571-277090
E-mailadres: info@HistorischeVerenigingVoorst.nl

Oonk
Horstink
Bril
KriebelZ

Login Formulier

Sponsoren

Bosch

 

e-Boekhouden.nl