Genealogie Aanbevolen

Geschreven door
Beoordeel dit item
(2 stemmen)

Werkgroep genealogie van de Historische Vereniging Voorst

Bijna iedereen is nieuwsgierig naar het verborgen verleden van zijn of haar eigen familie en stamboomonderzoek is tegenwoordig voor velen een fascinerende bezigheid. Voor de een is het een leuke, ontspannende, hobby, voor de ander verbonden aan een historische belangstelling.

We helpen leden en niet-leden met genealogische vragen over voorouders en hun woonplekken in de gemeente Voorst.

Daarnaast houdt de werkgroep genealogie van de HVV houdt zich al een aantal jaren bezig met het koppelen van familienamen aan bepaalde beroepen. Daarbij zijn we naast familiegeschiedenis geïnteresseerd in de gebouwen/huizen waarin die beroepen werden uitgeoefend. Zo maakten we een boekje over de molens en molenfamilies in de gemeente Voorst (nog steeds verkrijgbaar) en publiceerden we in ons verenigingsblad Kroniek over herbergen en herbergiers.

Vorig jaar begonnen we met het in kaart brengen van bakkers in onze gemeente. Dat blijken er veel te zijn en het wordt dan ook een project met een langere looptijd; tenzij er meer vrijwilligers zijn die daarbij willen helpen. Meldt u aan!

De werkgroep vraagt ook aandacht voor een ander onderwerp: migratie.

We zijn op zoek naar verhalen van families in de gemeente Voorst, waarvan de (voor)ouders naar de gemeente Voorst zijn gekomen om hier te wonen en te werken. Naast de periode na de Tweede Wereldoorlog, met migranten uit bv. Hongarije, Polen, Italië en Turkije, denken we aan Duitse voorouders, die in voorgaande eeuwen als bv. seizoenarbeider naar onze gemeente kwamen en zich hier vestigden. Ook kunnen we u tips geven over onderzoek naar voorouders uit het buitenland.

Wilt u een familieverhaal met ons delen of meewerken aan dit onderwerp, u bent van harte welkom!

In deze coronatijd is alleen contact mogelijk met de werkgroep genealogie van de HVV (Historische Vereniging Voorst) via het mailadres Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Gelezen: 1320 keer

3 reacties

 • Reactielink Paul van den Brand zondag 16 mei 2021 19:24 Geplaatst door Paul van den Brand

  In de gemeente Voorst (vermoedelijk in Twello) zijn mijn grootvader en zijn beide halfzusters als bestedelingen ingeschreven geweest. Het gaat om de periode 1896-1910. Zij waren daar als uithuisgeplaatste kinderen waarschijnlijk ondergebracht bij particulieren.

  Op een site Van Family Search zag ik dat mijn grootvader, Jacob Tieman (geboren 5.1.1882 te Deventer) in de bevolkingsindex van Voorst staat opgenomen (boek pag. 35/202t), Zijn zus Jenneken (geboren 12.11.1890 te Deventer) (boek 18/109a en 35/6012) en zus Hendrika (geboren 19.05.1894 te Deventer) (boek 21a/61; 37/217; 35/6012;38/99; 37/45;38/125 en 37/82.

  Kunt u mij vertellen waar ik meer gegevens over deze familieleden kan vinden? Moet ik daarvoor naar een archief of kunt u mij daarover meer vertellen?
  Paul van den Brand
  Zuster Klijnstralaan 36
  7339 MC Ugchelen
  tel. 055-5418290.

  Rapporteren
 • Reactielink Hans Winkels dinsdag 04 mei 2021 20:45 Geplaatst door Hans Winkels

  Ik ben op zoek naar mijn stamboom inzake de familienaam Winkels/Winckels, het oudste wat ik kan vinden is:

  Henrick Winckels, alias: Henrick Winckelhuijs met:
  Bartha Wijnolds 1e huwelijk 2e huwelijk, dochter van Winold Gerrits en N.N.
  Bartha Wynolds en haar eerste man Willem Bresser boerden op het Holt in Wilp; haar tweede man Henrick Winckels trouwde bij haar in. Het Holt was eigendom van het Groote-en Voorster Gasthuis in Deventer. In de archivalia is tot 1732/1733 sprake van (Hendrik) Winkelhuis op het Holt; vanaf 1733/1734 heet de boer op het Holt Wessel Jansen.#Het Holt: zie GA Deventer, Archieven Instellingen van weldadigheid, Rekeningen Groote- en Voorster Gasthuis, vanaf 1708; tevens Archief Groote- en Voorster Gasthuis II.#

  Zijn er bij jullie meer van deze familie bekend, ik weet dat een ene Jan Winkels naar Harderwijk is vertrokken. Het gaat mij vooral om de lijn naar boven, is er een connectie met de familie Winkels die uit Lochem komt. Tevens ben ik erg benieuwd de boerderij Het Holt en haar geschiedenis.

  Tevens zou het mooi zijn als er over onderstaande meer bekend is:

  Willem Hendriks op de Kwappenberg, ged. te Terwolde 24 jan 1740, #Terwolde 24-1-1740:: Hendrik Berents en Aeltjen Winkels echteluiden haar kind gedoopt Willem.#, ovl. te Terwolde 07 jan 1806, #Terwolde 1806: Den 7 januarij overleden Willem Hendriks (op den Quappenberg) aan een afgaande ziekte. Begraven den 13 dito. Nagelaaten vrouw en kinders. Oud circa 65 jaaren. 1810 den 25 januarij extract gegeven. 1810 den 27 december weer een extract.#, begr. te Terwolde 13 jan 1806
  Gehuwd voor 23 dec 1771, #Op 23-12-1771 werden Willem Hendricks en Jenneken Harms, echtelieden, met attestatie van Wilp lidmaten te Terwolde.#

  Ik loop hierin vast en zou graag hiervoor wat hulp kunnen gebruiken, alvast hartelijk dank als jullie wat informatie kunnen geven.

  Rapporteren
 • Reactielink Mario van Steenbergen zondag 11 april 2021 19:58 Geplaatst door Mario van Steenbergen

  Momenteel ben ik druk bezig met onze stamboom. "van Steenbergen"
  Nu stuit ik op Jan Steinbargh (den Olden) (Jan Steenbergen) geboren circa 1525 te Zuidwolde
  Hij zou een zoon zou zijn van Hendrick Steenbergen geboren voor 1480 te Zuidwolde.
  Welke op zijn beurt weer een zoon zou zijn van Engelbert Steenbergen, geboren circa 1420 te Zuidwolde

  Als ik online kijk in onder meer Geni.com. Dan komt er een directe match naar voren op de geboortedata van Hendrick. Jan komt namelijk ook voor als Jan (Henricksz) van Steenbergen.

  Hierdoor zou er een directe link ontstaan tussen de familie (van) Steenbergen en de familie van Echten, waardoor er een mogelijke ook een historische overlap ontstaat tussen de familie van Steenbergen (kasteel Nijenbeek te Voorst) en een lang koninklijk geslacht welke terug gaat tot het jaar 111 BC.

  Nu ben ik uiteraard benieuwd of iemand kan bevestigen, dat Jan en Hendrick vader en zoon zijn.

  Kunt u hierin iets betekenen? Ik ben namelijk woonachtig te Goes en kom niet vaak in de buurt van Zuidwolde.

  Rapporteren

Laat een reactie achter

Zorg ervoor dat alle vereiste gegevens ingevuld zijn, aangeduid met een asterisk (*). HTML code is niet toegestaan.

Sponsoren

Bakker Bril

 

e-Boekhouden.nl

X

Rechte klik niet mogelijk

Niet mogelijk bestand te downloaden.